ErP smernica a nové investície v závode Protherm Production

/Skalica, 15. júna 2016/ – Okolo 374 300 kusov vyrobených kotlov, inštalácia nových výrobných liniek a ďalšie nové investície. V tomto znamení sa niesol uplynulý rok v závode na výrobu kotlov Protherm Production v Skalici.

Vplyv smernice na výrobu

V septembri 2015 začala v krajinách Európskej únie platiť nová ErP smernica o energetickej účinnosti výrobkov. Až na niekoľko výnimiek sa v únii môžu predávať už len plynové kondenzačné kotly. Táto zmena ovplyvnila aj výrobu vykurovacích technológií v Protherm Production, ktorý je popredným výrobcom kotlov pre 24 trhov Európy, Ázie a Afriky. Závod dovtedy vyrábal najmä nekondenzačné kotly, keďže tie mali najväčší podiel v strednej a východnej časti Európy. „Kvôli ErP smernici v našom závode z pôvodných trinástich liniek zostalo len sedem,“ povedala Ing. Zuzana Šimonovičová, manažérka pre ľudské zdroje Protherm Production. Ide o dve novo-inštalované linky na výrobu novej generácie nekondenzačných kotlov, jedna slúži na montáž elektrických kotlov a na štyroch sa naďalej vyrábajú stacionárne kotly. Tie závod produkuje pre celý koncern Vaillant Group, do ktorého patrí. V súčasnosti v Protherm Production doinštalovali novú montážnu linku pre kondenzačné kotly s objemom výroby na úrovni stotisíc kusov. Ich produkciu závod odštartuje v druhej polovici tohto roka. Vyrobené kondenzačné kotly s názvami Ecovit a Medveď Condens budú určené pre európske trhy. V druhej polovici roku odštartuje aj výroba elektrických prietokových ohrievačov vody.

Niekoľko-miliónové investície

Napriek zmenám súvisiacim so smernicou ErP však zostali tržby aj počet vyrobených kotlov vlani v podstate nezmenené. Za rok 2015 vyrobil Protherm Production okolo 374 300 kusov kotlov. Pokiaľ ide o investície, vlani smerovalo do závodu do Skalice 4,3 milióna eur. Okrem nových liniek a spustenia výroby stacionárnych kondenzačných kotlov, išiel viac ako milión eur do modernizácie testovacieho centra. V tomto roku plánuje Protherm Production investície presahujúce 6 miliónov eur. „Vstupné priestory nášho závodu prejdú zásadnou rekonštrukciou. Investície pôjdu aj do vývoja nových produktov. Zároveň dokončíme poslednú fázu modernizácie testovacieho centra,“ upresnila Z. Šimonovičová.